Güncel Gündem Röportaj Sektörden

Son yılların gözde turizm merkezi: Ayvalık

İMEAK DTO Aliağa Şube Meclis Üyesi ve odanın Ayvalık Temsilcisi Ali Jale, bölgede denizciliği geliştirmek adına yapılan çalışmalar ve planlanan projeleri Denizci Haber’e değerlendirdi. İMEAK DTO Aliağa Şube Meclis Üyesi..

Son yılların gözde turizm merkezi: Ayvalık

İMEAK DTO Aliağa Şube Meclis Üyesi ve odanın Ayvalık Temsilcisi Ali Jale, bölgede denizciliği geliştirmek adına yapılan çalışmalar ve planlanan projeleri Denizci Haber’e değerlendirdi.

İMEAK DTO Aliağa Şube Meclis Üyesi ve odanın Ayvalık Temsilcisi Ali Jale, Kuzey Ege’nin incisi, tarihten bu yana önemli bir ticaret limanı ve son yılların gözde turizm merkezi olan Ayvalık’ı yorumladı. Ayvalık denilince akla zeytin-zeytinyağıyla başlayan birçok geleneksel ürün ve özellik geldiğini ifade eden Ali Jale, kendi alanı olan denizciliğe değinerek, “Ayvalık’ta denizciliğin kalkınması ve hak ettiği değere gelmesi önceliğimiz. Son yıllarda Ayvalık’ta yerleşik nüfusun artmasıyla, Ayvalık Limanı’na kayıtlı deniz aracı sayısı da buna paralel olarak arttı. Gelişen turizmle eş zamanlı olarak gerek gezinti-tenezzüh teknelerinin sayıları ve ebatları, gerekse ticari yatların sayıları hızlı artış gösterdi. Balıkçılık faaliyetleri ile Ayvalık ile Yunanistan’ın Midilli Adası arasındaki uluslararası yolcu, araç, yük taşımacılığınında tamamen deniz yoluyla yapılmasını eklediğimizde, Ayvalık’ta irili ufaklı 3 binin üzerinde çeşitli cinslerde (feribot-deniz otobüsü-yolcu motoru-gezinti tenezzüh teknesi-ticari yat-özel yat-trol-gırgır-amatör balıkçı-amatör amaçlı gezinti) deniz aracı bulunuyor.” Dedi.

İMEAK DTO Aliağa Şubesi’nden Ayvalık’a özel ilgi

Bu sayıda deniz aracını barındıracak korunaklı liman ve rıhtımın ilçede mevcut olmadığını vurgulayan Ali Jale, “En son Mayıs ayında yaşadığımız büyük fırtınada 107 teknemiz battı. İklim değişikliklerinin hızla arttığı dünyamızda yaşadığımız feci fırtınanın benzerlerini yaşama olasılığımız bulunuyor. Bununla birlikte balıkçılık faaliyetlerini ve deniz turizminin yapılmaya çalışıldığı rıhtımlar çağın gerekliliklerini karşılamamakta ve fiziki yetersizlik göstermekte. Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi kurulduktan sonra, şubenin sorumluluk sahası içinde önemli turizm merkezi Ayvalık olduğundan, başta İMEAK DTO Aliağa Şube Başkanımız Adem Şimşek olmak üzere yönetim kurulu ve meclis üyelerimiz Ayvalık’a özel ilgi gösterdiler. Sorunlarımızı beraber belirledikten sonra 3 yıllık görev süremiz boyunca, devletimizin gerekli kurum ve kuruluşlarına iletmek için, Balıkesir Valiliği, Ayvalık Kaymakamlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyelerimiz de bizimle tam uyum içinde çalışmaya başladılar.” İfadelerini kullandı.

2 barınak 2 yıl içinde tamamlanacak

İMEAK DTO Aliağa Şube Meclis Üyesi ve Ayvalık Temsilcisi Ali Jale, gelinen noktada Ayvalık’ın 2 bölgesine 4 metreden 10 metreye kadar, 250 teknenin barınabileceği bir barınak ve 10 metre ile 50 metre arası 85 teknenin barınabileceği ikinci bir barınak yapılması için sondaj çalışmalarının başlatılıp sonlandırıldığını, inşalarının 2 yıl içinde tamamlanması planlandığını vurguladı. Ali Jale, “Bununla birlikte Ayvalık’ta bulunan yolcu iskelelerinin tamamının işletme izinleri Ayvalık Belediyesi tarafından gerekli donatımlar yapıldıktan sonra bakanlıktan alınarak uzun yıllardır süregelen eksiklik giderildi. Rıhtımlarda ise imar düzenlemeleri için adımlar atılıyor. Tamamlanmasına müteakip işletme izinleri de alınacak.” Diye konuştu.

“Ayvalık’ı Türkiye’nin sayılı merkezlerinden biri yapacağız”

İlçenin diğer bir problemi olan marina kapasitesinin arttırılması için Ayvalık Belediyesi’nin kendisine ait olan bir alanı imar planlarında marina olarak işlemesi neticesinde bölgeye 350 yat kapasiteli, arka alanında modern çekek sahası bulunan yeni bir marinanın inşası için hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Ali Jale, “Bölgemizin denizcilikle ilgili sorunları tarafımızca biliniyor. Odamızla birlikte doğru tespitler yaptık. Bugün bu sorunların çözümleri için uğraşlarımız sürüyor ve somut neticeler almaya başladık. Şunu söyleyebilirim ki devlet, yerel yönetimler, sivil toplum inisiyatifinin gücünü arkamıza alarak sonuca doğru adım adım ilerliyoruz. İnanıyorum ki büyük yol katettiğimiz süreçte bu saydığımız projeleri tamamlayıp, Ayvalık’ı hakettiği deniz kenti profiline sokup, Türkiye’nin sayılı merkezlerinden biri yapacağız. Başta başkanımız Adem Şimşek olmak üzere kapıyı ne zaman çalsam bana hep kucaklarını açan tüm oda yönetimine çok teşekkür ederim. Çok çalışıyoruz, çok kafa yoruyoruz ve mücadeleyi hiç bırakmıyoruz. Kendi adımada görev sürem boyunca Ayvalık’ta denizciliği geliştirmek misyonumu yerine getirmeye çalışıyorum. Kimse merak etmesin, Ayvalık’a yakışan ve yapılacak olan eserler gelecek nesillere hizmet edecek.” Dedi.

 

 

 

 

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL