Güncel Gündem

Tamer KIRAN: “Her kışın ardı bahardır”

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm açısından olağanüstü bir potansiyeli var. Anadolumuz yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla tarih ve kültür çeşitliliği açısından başka hiçbir ülkede olmayan zenginliklere..

Tamer KIRAN: “Her kışın ardı bahardır”

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm açısından olağanüstü bir potansiyeli var. Anadolumuz yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla tarih ve kültür çeşitliliği açısından başka hiçbir ülkede olmayan zenginliklere sahibiz. Deniz Ticaret Odamızın Aliağa Şubesi ilgi alanındaki Eski ve Yeni Foça, Çandarlı, Dikili ve Ayvalık gibi ilçelerimiz de önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.   Bu ilçelerimiz, deniziyle, kültür ve sanatıyla, yöresel lezzetleriyle çok ciddi bir potansiyele sahip.

Dünyamız maalesef son iki yıldır iyi bir dönemden geçmiyor. Önce yüzyılda bir görülen salgın hastalık hayatımızı alt üst etti, ardından küresel ısınma sonucu iklimde meydana gelen değişiklikler nedeniyle daha önceleri pek görmeye alışık olmadığımız boyutta orman yangınları, fırtına ve sellere tanık oluyoruz. Şüphesiz bu afetlerden en fazla zarar gören sektörlerden birisi deniz turizmi sektörü oldu.

Mayıs ayında, Ayvalık ve Dikili İlçelerimizde sağanak yağış ile birlikte hızı saatte 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyleirili ufaklı çok sayıda tekne battı, sahipleri zarar gördü. Felaketin hemen ardından bölgeyi ziyaret ederek, üyelerimizle bir araya geldik, gerekli yardım ve katkıları sağlamaya çalıştık. Hâlihazırda Aliağa Şubemizin takibinde temel sorunların çözülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah, Ayvalık ve Dikili bölgelerimizdeki üyelerimizin en büyük sorunu olan barınma yeri konusuna bir çözüm getirmeyi umuyoruz.

Ayrıca deniz turizmiyle iştigal eden üyelerimizin pandemi dolayısıyla sıkıntılarını dikkate alarak yeni turizm sezonu öncesi sektörün önünü açacak önemli kararların alınmasında ciddi çalışmalarda bulunduk.  Bu kapsamda;  Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından hazırlanan “Güvenli Turizm Sertifikasyonu Kriterleri” listesi kapsamına eklenen “Deniz Turizmi Tesisleri Sertifikasyon Kriterleri” Odamız katkılarıyla hazırlandı. Deniz Turizmi sektöründe çalışan personelin öncelikli aşılanma kapsamından yararlanmasınaimkan tanındı. Yolcu Gemisi, Motoru, Feribot cinsinde seyir yapan gemiler ile ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılması sağlandı.

Pandemiden en çok etkilenen kesimlerden birisi de Yunan adalarına sefer yapan yolcu gemileri ve feribot işletmeleri oldu. Kısıtlamalar nedeniyle ilçeye ciddi ekonomik katkıları olan Ayvalık – Midilli arasında yolcu gemisi ve feribot seferleri yapılamadı. Söz konusu yolcu gemisi ve feribotlar uluslararası sefer yapmaları nedeniyle ilave denetimler, yıllık yapılması zorunlu bakım tamir masrafları, gemilerin bağlı olduğu liman masrafların karşılanması amacıyla desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Pandemi nedeniyle Yunan adalarına sefer yapamayan yolcu gemileri ve feribotlara mali destek sağlanmasıhususunu Hazine ve Maliye Bakanlığımızın takdir ve tensiplerine arz ettik, güzel haberler almayı temenni ediyoruz.

Ne yaşanırsa yaşansın, hayat devam ediyor.Türkiye güçlü bir ülkedir, ekonomik kayıplar hızla telafi edilerek çok hızlı bir düzelme olacaktır. Unutmayalım ki, her kışın ardı bahardır! Sıkıntılı günleri geride bırakarak, aydınlık günlere bir an önce kavuşmak temennisiyle işlerinizde bereket, hayırlı kazançlar dilerim.

Kalın sağlıcakla…

 

Tamer KIRAN

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazıyı paylaşın

Yasal Uyarı

Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur. Yayınlanan yorum ve içeriklerden sitemiz sorumlu tutulamaz. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizde yayınlanan haber, köşe yazıları ve fotoğraflar izin alınmaksızın kaynak gösterilse dahi, herhangi bir ortamda kullanılamaz ve yayınlanamaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL